čtvrtek 7. února 2013

Macarons s kávovým ganache / Macarons with coffee ganache


Dala jsem to! DALA JSEM TO!!! Chápete?! Ne? Macarons!!! Můj pátej pokus vyšel naprosto ukázkově. Zprvu jsem začala mít vůči nim trochu averzi, protože čtyřikrát jsem je totálně podělala, vždycky vypadaly prostě katastrofálně. Ale na pátej to vyšlo! Pořád tomu nemůžu uvěřit! Tyjo, mám fakt radost :D A víte co je nejhorší? Že fakt nemám ani šajnu jak se mi to mohlo povést. Teda ne úplně, to bych kecala. Mám pár tipů, proč se mi povedly, ale neručím za ně. Každopádně se teď s váma o ně podělím, aby vám vyšly taky tak dokonale jak mně!
------
I did it! I DID IT!!! Understand? No? Macarons!!! :D My fifth attempt turned out absolutely beautiful. At first, I started to really dislike macarons, because I made them four times, and they never turned out well. They looked disastrous, actually. But this time I won! I still can't believe it! Gosh, I'm so happy :D. And do you know what's the worst about it? I really don't have a clue how I did that. Well, not exactly, I'd be kidding if I had said that I have no idea. I have a few tips, but I'm not really convinced about them. However, I'll share them with you, so you can make many beautiful macarons as I did!






Nejdřív si vezmeme na paškál trochu teorie. Počátky macarons sahají někdy až do roku 1540, kdy byly původně vyrobeny u příležitosti svatby Kateřiny Medicijské. A třeba za První republiky byly samozřejmostí v každé dobré cukrárně :) 
Macaron se skládá z dvou sněhových sušenek, slepených náplní. Aby to však byl macaron a ne kdejaká sněhová pusinka, musí se dodržet určitá úroveň. Sušenka (nebo skořápka) musí být vytvořená z mandlové mouky, bílků a moučkového cukru. Po upečení musí mít hladký, nepopraskaný povrch, oválný tvar a musí se vytvořit "patka" (to je ten vystouplý kruh kolem). Zpravidla se pak může plnit jakoukoliv náplní. Já použila ganache, což je jedna z nejjednodušších, ale taky nejlepších variant. Prakticky je to jen čokoláda se smetanou, určitě znáte z čokoládových lanýžů :)
------
We start again with the theory. The beginning of macarons dates back to year 1540, when they were made to the occasion of Catherine Medicis' wedding. And for example, they were really common in every good bakery the time of the First Republic :)
Macaron consists of two meringues, glued together with the filling. But it's not the ordinary meringue, it has to follow some rules. Meringue has to consist of almond flour, egg whites and confectioners sugar. After baking, it has to have a smooth, non-cracked surface. It has to be in a oval shape, and it has to create a "foot" (the raised ring around). Generally it can be filled with anything. I used ganache, which is one of the easiest, but also the best choices. Frankly, it's only chocolate with heavy cream, you surely know it from chocolate truffles :)



Vyzkoušela jsem všechny možný recepty, od Chez Lucie, Apetitu, Joy of baking a nevimcoještě, ale prostě nefungovaly. Nebo to možná nebylo receptama ale mnou, což je pravděpodobnější. No nic méně, když jsem narazila na tenhle recept, nevěřila jsem mu ani za mák. Carte noire je přece jenom komerční záležitost a péct něco podle té stránky mi připadá asi stejné, jako kdybych pekla podle Blesku nebo mimibazaru. Naprosto si mě ale obmotalo kolem prstu tohle úžasné video, které prostě musíte vidět. Nic krásnějšího jsem snad v životě neviděla :D. Takže tak.
------
I have tried so many recipes, from Chez Lucie, Apetit magazine, Joy of baking and others, but they just didn't work. It was perhaps because of me and not the recipes, also. However, when I came across this recipe, I didn't believe in it. Carte noire is a commercial issue after all, and I don't often try things like this. But when I saw this video that Carte Noire made, I just couldn't resist. You have to see it, too! I totally fell in love with it.



Recept fungoval na jedničku. Využila jsem zkušenosti z předešlých pokusů a snažila se nedělat stejný chyby. Tak třeba popraskání povrchu znamená, že jste měli v troubě moc vysokou teplotu nebo neudělali těsto pořádně. Přišla jsem taky na to, že patky docílíte nejspíš jen pořádným zaschnutím povrchu, takže si čas pro svoje vlastní dobro nezkracujte. Pokud vám nepůjde pořádně prosít mandlová mouka a budete tam mít větší kousky, nic se neděje, macarons snesou i malinko hrubší namletí. A nakonec, dávejte pořádný pozor při smíchávání suchých ingrediencí se sněhem. Výsledná hmota by měla být dokonale polotekutá, což značí to, že když do mísy se hmotou ponoříte stěrku a vytáhnete nahoru, hmota pomalu klesá zpátky do mísy, kde pomaličku splývá s povrchem, dokud nezbude jen hladká hladina.
Tak co, připraveni? 
------
The recipe works perfectly. I learned from my previous mistakes and tried to avoid them. For example, when macarons crack, it means that you have too high temperature in your oven for them, or you didn't do the batter properly. I also realized that it's better not to hasten the drying of the macarons surface. If you do, you might not get the desired "foot". If you have problems with sifting the almond flour and you have some bigger pieces there, it doesn't matter. And finally, be careful when combining the meringue with the almond meal. The batter should be perfectly semi-liquid. That means, when you put a spatula in the batter and pull it out, the batter should slooooowly fall back to the bowl, where it slowly merges with the surface.
So, are you ready?




16 komentářů:

  1. To jsou vážně ty nejnádhernější makronky co jsem kdy viděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nonono, nejkrásnější má jedině Pierre Hermé! Ale děkuju :)

      Vymazat
  2. Baru, jsi hvězda! Já jsem zatím zkoušela macarons jen jednou, podle Joy of baking a samozřejmě neúspěšně :D Udělat totiž macarons napoprvé by bylo trochu divný :D Takže ukládám a volím si recept pro svůj druhý pokus :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ho, moje kamarádka s tim měla dlouhou dobu problém, a tenhle fungoval na jedničku :)

      Vymazat
  3. Ty teda jsou! Naprosto neodolatelné! Moc gratuluju k úspěšnému zvládnutí těchto potvůrek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale je to o nervy, to ti teda řeknu :D

      Vymazat
  4. WOW! Gratulace... Já se bojím svého prvního pokusu, protože nesnáším neúspěchy (otázkou je, kdo jo...?). Takže oceňuji vytrvalost a povedené makronky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, musíme se prostě smířit s tím, že na poprvý se to nepovede. A většinou ani napodruhý. Hlavně to ale nevzdávat! :)

      Vymazat
  5. Ty jsou krásný!

    Na blogu CakeDays zrovna probíhá soutěž o bezva ceny na pečení a focení http://cakedays.blog.cz/1302/velka-jarni-muffinova-fotosoutez :)

    OdpovědětVymazat
  6. Your macarons look perfect! I love your photos too :)

    OdpovědětVymazat
  7. Makronky jsou nádherné. Zrovna na nich pracuju, akorát při přidání moučkového cukru do polotuhého sněhu se mi sníh stal ještě řídší. Nemyslíš, že by bylo lepší přidat cukr krupice místo moučkového? Teď mám dilema, jestli začít s novým sněhem nebo to risknout..:)

    OdpovědětVymazat
  8. Až pátý pokus vyšel ? Tak to jsem klidná, mám za sebou 3 a pokaždé z toho vyšly "kokosky", které, ale všem moc chutnali :-) O víkendu jsem v zoufalství oslovila cukrárnu St. Tropez a měli volný makronkový kurz na čtvrtek !!!! Strašně se těším.
    Našla jsem 2 verze receptu - v jedné se cukr krupice vmíchává rovnou do bílku, v jiné verzi se rozpouští ve vodě. Jak poznám,který je ten správný ?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! / Thank you for your comment! :)