neděle 27. ledna 2013

The Daring Bakers challenge - Gevulde Speculaas

Francijn of Koken in de Brouwerij was our January 2013 Daring Bakers’ Hostess and she challenged us to make the traditional Dutch pastry, Gevulde Speculaas from scratch! That includes making our own spice mix, almond paste and dough! Delicious!

Okej, lednovou výzvu už jsem neodflákla tolik jako moje minulé Panettone. Náhodou jsem si s tím dala docela práci, i když normálně by tahle věcička byla sfouknutá ani ne za dvě hoďky.
Gevulde Speculaas  pochází z Nizozemska, kde jsou tradičním receptem, jako u nás třeba buchty. Jedná se o dvě vrstvy kořeněného těsta, ukrývající uvnitř mandlovou pastu. Už podle popisu mi bylo jasné, že to nebude nějaký terno, a výsledek mě o tom i přesvědčil. Chutnalo to trochu jako nějaké vánoční cukroví, bylo kořeněné a suché. A nevím jak vy, ale já takhle bezprostředně po Vánocích chuť na cukroví úplně nemám. No každopádně, jdeme na to!
 -------
I think I did this challenge far more properly than my previous Panettone. I really played with it for a long time, although this thing would have normally been done in two hours.
Gevulde Speculaas comes from the Netherlands, and it is a traditional Dutch recipe. It consists of two spiced pastry layers hiding an almond paste inside. It was clear already from the recipe that this wouldn't be very special, and the result convinced me about that enough. It tasted like some Christmas cookies, spiced and dry. And I don't know how about you, but I don't really want to eat anything connected with Christmas right after them. However, here we go!






Než jakkoliv začneme, musíme si připravit koření. Řekla bych, že je celkem podobné tomu na perníčky nebo na Peparkakkor. Z uvedených poměrů sice získáte víc koření než potřebujete, ale není přece problém si ho schovat a použít ho i do něčeho jiného, je to koneckonců koření do sladkého pečiva. 

Speculaas koření:
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička muškátového květu
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky bílého pepře
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička koriandru
1 lžička muškátového ořechu

mletá skořice podle váhy (více pod čarou)
-----
Uvedené koření kromě skořice smícháme a zvážíme. Nakonec přidáme jednou tolik skořice, než je váha všech ostatních koření dohromady.
 -------
Before we start, we have to prepare the spices. I think that they're very similar to gingerbread or Peparkakkor. The following amount of spices is bigger than you will use, but you can use the leftovers for something else.

Speculaas spices
1 ts ground cloves
1 ts mace
1 ts ground ginger
1/2 ts white pepper
1/2 ts ground cardamom
1 ts coriander
1 ts nutmeg

ground cinnamon (see below)
-----
Mix together all spices except cinnamon and weigh. Add the cinnamon, it should have the same weight as all the spices together. Mix properly.





Na závěr jsem docela spokojená s tím, jak to vypadá. Chuť nebyla nějak markantně úžasná, ale bylo to dobrý. Těším se na další výzvu!
------
At the end, I'm quite satisfied with the appearance of it. The taste wasn't so extremely breathtaking, but it was good. I'm looking forward for the next challenge!





20 komentářů:

  1. The look very nice - great photography too.

    OdpovědětVymazat
  2. No mas je nadherny, samozrejme :) A ty tvy prave vypadaji, ze ani moc suchy nebyly! Ale taky mi to trosku pripadalo jako nejake cukrovi, prave sem vubec nevedela, jak to nazvat, jestli buchta, susenky, nebo co :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mi povídej, než jsem vymyslela kam to mám zařadit, tak jsem se docela zapotila :D

      Vymazat
    2. Baru, prosimte, ten tvuj starej blog, me to vzdycky rovnou presmeruje sem, neda se na nic kliknout, nemuzes to nechat normalne pristupny, sem se totiz zrovna chtela na neco kouknout :D Nebo to vsecko casem predelas sem? Joo a chci followovat, tak si nastav ctenare, prosim :D

      Vymazat
    3. Dobře dobře, to přesměrování vypnu :)

      Vymazat
  3. your photography is beautiful! very stylish shots! your pastry looks very yummy to me ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Lovely looking speculaas, perfect for tea time indeed!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mě to chutnalo hrozně moc! :D Jde vidět, že každý má jiné chutě :) Moc se ti Speculaas povedlo, vypadá skvěle a fotky jsou fantastické :)

    OdpovědětVymazat
  6. oooo it looks wonderful and the picture is great !! You did a very good job!

    OdpovědětVymazat
  7. Beautiful pictures and a wonderful job on this challenge
    I loved playing with this recipe too and it is indeed one I will be making again

    OdpovědětVymazat
  8. Beautiful pictures and a wonderful job on this challenge
    I loved playing with this recipe too and it is indeed one I will be making again

    OdpovědětVymazat
  9. even though you didn't care for the taste very much, it is great that you tried it. Your pictures are beautiful!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! / Thank you for your comment! :)